Než koupíte pejska

Než koupíte pejska

Než si koupíme štěňátko :

Pamatujte, pes není hračka pro děti ani doplněk zahrady či bytu. Pro získání štěňátka z naší chovatelské stanice není podmínkou slibovat prezentaci na výstavách nebo nosit tituly ze zkoušek,ale mít opravdový zájem o člena rodiny, o parťáka na život a na smrt. Věřte, že nový člen Vám zabere hodně času a bude stát dost peněz,ale pokud se mu budete dostatečně věnovat, mnohonásobně Vám vše vrátí. Naše štěňátka vychováváme s láskou a socializujeme v běžném chodu domácnosti, odcházejí od nás se zdravým sebevědomím a snahou učit se novým podmětům. Chybovat je lidské, největší chybou však je, nedělat nic, nechat štěně jen tak vyrůstat…Buďte pro svého nového člena vůdcem smečky, nenuťte ho,aby se jím musel stát on.

Starat se o výchovu štěněte a hrát si s dorůstajícími štěňaty sice může být pro kohokoliv velmi krásné, ale své rozhodnutí velmi pečlivě rozvažte a promyslete. Nebude Vás totiž stát pouze několik tisíc korun, nýbrž spoustu času a práce, trpělivosti, nákladů na veterináře, krmivo a další vybavení.
Pejska si nekupujete jen na dobu, kdy je pes hravé štěně, ale až na 15 let.
Po tuto dobu budete muset pejskovi poskytnout dostatek času na procházky, na hry a výcvik. Pokud si budete jisti, že jste schopni novému členu rodiny poskytnout lásku i péči, pak můžete navštívit chovatelskou stanici a pejska si vybrat. Nechvátejte na výběr, můžete si prohlédnou více chovatelských stanic a více štěňat a pak v klidu si vybrat to, které se Vám zdálo nejkrásnější či Vám nějakým způsobem „učarovalo“.


Pejska nebo fenku ?

To je častá otázka budoucích chovatelů. Je to individuální rozhodnutí. Fenka přibližně 2x do roka hárá, tím pádem se musí hlídat, aby nedošlo k nežádoucímu krytí (i když dnes již existuje spolehlivá psí “ antikoncepce“, takže se dá bez větších problémů hárání zabránit).
Je možná přítulnější a přizpůsobivější, ale toto není pravidlem. Pes zase značkuje a močí na všechny předměty, které na procházce potkáte.

Takže pohlaví štěněte, si každý musí zvážit sám.


Psa s PP nebo bez PP ?

Je to dost zásadní otázka. Průkaz původu je záruka čistokrevnosti. Máte jistotu, že když si domů přivezete roztomilé štěňátko zlatého retrívra, že Vám z toho nevyroste něco mezi kokršpanělem, ovčákem a sousedovic psem. V průkazu původu si můžete přečíst, kdo jsou rodiče, prarodiče a praprarodiče Vašeho psíka. Dále je u psů s PP důležitá kontrola kyčelních kloubů (HD), která je podmínkou chovnosti, takže máte jistotu, že předci Vašeho štěněte, nejsou psi s těžkou displazií. A to je další poměrně důležitá informace. Displazie kyčelních kloubů je z určité míry dědičnou záležitostí, proto by to mělo být důležitou otázkou při výběru štěněte. Displazie se u malého štěněte nepozná a je téměř neléčitelná!!!
I když cena štěněte bez PP je asi poloviční než s PP, uvědomte si, že život štěňátka mnohonásobně převýší pořizovací náklady a pokud štěně bez PP není zdravé nebo po zdravých rodičích, tak rozhodně veterinární náklady půjdou do vysokých částech.
Čili doporučuji rozhodně zakoupení pejska s PP.